Remy, jij bent voorzitter van VPCN – Vereniging Paarden Coaches Nederland – en doet dit met een enorm enthousiasme. In het jaar van jouw voorzitterschap heb je veel nieuwe samenwerkingen tot stand gebracht en breng je gezamenlijk de kwaliteit van de vereniging naar een hoger niveau. In 2023 is Paard & BHV partner geworden van VPCN, voor het opleiden van jullie paardencoaches in bedrijfshulpverlening.
Kun jij iets over jezelf vertellen hoe jij in de paardencoaching terecht bent gekomen en wat jouw (persoonlijke) drijfveer is als voorzitter van VPCN?
“In 2017 hebben we in ons gezin mini-ezeltjes aangeschaft. Al snel merkten we dat hun aanwezigheid een opmerkelijk positieve invloed had op ons gedrag; we werden geduldiger en meer betrokken naar elkaar toe. Ook bezoekers ervoeren een gevoel van rust in de nabijheid van de ezeltjes. Dit intrigeerde mij en zette me aan om verder te onderzoeken hoe dieren zo’n diepe invloed kunnen hebben op mensen. Zo ben ik uiteindelijk bij paarden terechtgekomen.
Aanvankelijk volgde ik een basiscursus in paardencoaching, maar al snel raakte ik volledig gefascineerd door deze vorm van begeleiding en de effecten ervan. Deze passie heeft me ertoe gebracht om me intensief te verdiepen in het coachen met paarden.
Mijn missie als voorzitter van VPCN is om de samenwerking binnen onze gemeenschap van paardencoaches te bevorderen. Ik geloof sterk dat we elkaar als coaches en therapeuten kunnen en moeten ondersteunen. Er is nog veel te winnen op het gebied van samenwerking en respect voor elkaars unieke kwaliteiten.
In het begin heb ik persoonlijk ook ervaren hoe uitdagend het kan zijn om te worden geconfronteerd met oordelen van bepaalde opleiders of coaches. Dit heeft me geraakt, maar het heeft me ook sterker gemaakt in mijn overtuiging dat iedereen zijn eigen pad van groei en ontwikkeling mag bewandelen. Ik gun iedereen de ruimte om in zijn of haar eigen tempo te groeien, zonder te worden beoordeeld. Helaas merk ik dat er binnen de paardenwereld nog vaak oordelen zijn onderling, en ik geloof dat we als beroepsvereniging een positieve verandering kunnen bewerkstelligen door samen te werken. Op die manier kunnen we als VPCN meer voor elkaar en voor de gemeenschap betekenen.”
Welke minimale competenties of diploma’s moeten paardencoaches bezitten volgens jou, om hun beroep krachtig uit te kunnen voeren?
“Als voorzitter van de V-PCN wil ik benadrukken dat een sterke paardencoach zowel uitgebreide kennis van psychologie en pedagogiek als ervaring met paarden en/of ezels moet hebben.
Een relevante opleiding, bij voorkeur aangevuld met minimaal vijf jaar praktijkervaring, is essentieel. Daarnaast vereist ons keurmerk dat coaches regelmatig bijscholen om hun vakbekwaamheid te behouden en te tonen dat ze zowel cliënten als paarden veilig en professioneel kunnen begeleiden. Deze strikte eisen waarborgen de kwaliteit en professionaliteit van onze leden, wat het vertrouwen van cliënten versterkt.”
Wat betekent (fysieke) veiligheid voor jou binnen de paardencoaching? En welke adviezen geven jullie hierin als branchevereniging?
“Persoonlijk en vanuit mijn voorzitterschap bij de V-PCN benadruk ik het belang van (fysieke) veiligheid binnen paardencoaching. Voor mij betekent dit dat we altijd zorgen voor een veilige omgeving voor zowel cliënt als paard, met aandacht voor veilige technieken en omstandigheden. Ik adviseer onze leden regelmatig veiligheids- en risicotrainingen te volgen om hun vakbekwaamheid te waarborgen. Daarnaast streef ik ernaar om in de toekomst een geldige BHV-certificering verplicht te stellen, zodat elke coach voorbereid is op noodsituaties en we een betrouwbare en veilige omgeving kunnen blijven bieden.”
Er zijn paardencoaches die hun cliënten plaats laten nemen óp het paard. Doe jij dit ook met jouw cliënten? Heeft dit ook nog consequenties of invloed voor de verzekering(en)?
“Ik richt me persoonlijk op het coachen naast het paard, waarbij de coachee onderdeel wordt van de kudde. Dit type coaching werkt vanuit het energetisch veld van het paard, en ik geloof dat dit al genoeg in beweging zet bij mijn cliënten om hen te helpen bij hun proces. Ik heb bewust gekozen om niet te werken met cliënten op het paard, deels omdat ik zelf weinig ervaring heb met rijden, maar vooral omdat ik geloof in de kracht van grondwerk.
Wat betreft de verzekering, het is belangrijk om te weten dat er verschillende verzekeringen zijn voor coaching. Aangezien ik me richt op coaching naast het paard, heb ik een verzekering die specifiek dit type werk dekt. Als je cliënten op het paard laat plaatsnemen, kunnen er andere of aanvullende verzekeringen nodig zijn, omdat de risico’s dan anders liggen. Het is altijd verstandig om hierover goed geïnformeerd te zijn en je verzekeringen daarop af te stemmen.”
Het thema paard en welzijn wordt ook steeds belangrijker in onze paardensector. Recent is dit ook vertaald naar paarden die worden ingezet bij coachingsactiviteiten. Wat kun jij hierover vertellen?
“Het welzijn van paarden die worden ingezet bij coachingsactiviteiten is een steeds belangrijker thema in onze sector, en ik omarm deze beweging enorm. Het recent onderzoek benadrukt hoe cruciaal het is om niet alleen aandacht te besteden aan de fysieke gezondheid van de paarden, maar ook aan hun mentale welzijn. Dit betekent dat we als professionals verantwoordelijkheid dragen om de frequentie, duur, en intensiteit van coachingsessies nauwkeurig te monitoren en te zorgen voor een omgeving waarin paarden zich zowel veilig als comfortabel voelen.
Ik ben van mening dat het trainen van professionals in het herkennen van stresssignalen bij paarden en het gebruik van goed onderbouwde richtlijnen essentieel is voor het waarborgen van het welzijn van deze dieren. Door deze beweging te omarmen, dragen we bij aan een duurzame en verantwoorde praktijk binnen de paardencoaching, waarin het welzijn van de paarden net zo belangrijk is als de resultaten voor de cliënten.”
Veel paarden die arbeidsongeschikt zijn geraakt, worden uiteindelijk ingezet voor coaching of andere paard gerelateerde therapievormen. Is een paard met blijvende bemerkingen hier geschikt voor?
“Nee, een paard met blijvende gezondheidsproblemen is volgens mij niet geschikt om te worden ingezet voor coaching of therapie. Net zoals een werknemer die niet lekker in zijn vel zit niet de gewenste resultaten kan leveren, geldt dit ook voor paarden die worden ingezet als collega’s in coachingsessies.
Een paard moet fysiek en mentaal gezond zijn om effectief te kunnen spiegelen en zijn rol als co-coach goed te kunnen vervullen. Een paard dat ongemak of pijn ervaart, zal niet alleen minder goed reageren tijdens sessies, maar kan ook stress of negatieve emoties overbrengen op de cliënt. Dit ondermijnt niet alleen de effectiviteit van de coaching, maar kan ook het welzijn van zowel het paard als de cliënt in gevaar brengen.
Hoewel er verschillende meningen zijn over dit onderwerp, is het voor mij een NEE dat een paard met blijvende gezondheidsproblemen geschikt zou zijn voor deze vorm van werk. Het welzijn van het paard staat voorop, en een gezond paard is essentieel om de cliënt op een veilige en effectieve manier te kunnen ondersteunen.”
Je hebt eind vorig jaar zelf meegedaan met onze Paard & BHV EXTRA opleiding, hierin zat ook de extra module Paarden EHBO. Hoe heb je dit onderdeel ervaren?
“Ik heb de Paard & BHV EXTRA opleiding, inclusief de module Paarden EHBO, als zeer positief ervaren. Dankzij deze opleiding heb ik nu een goed uitgeruste EHBO-doos speciaal voor mijn paarden en ezels. Ik heb veel meer kennis opgedaan over wat ik kan doen bij verschillende verwondingen. Een van de praktische toepassingen die ik regelmatig gebruik, is groene klei, wat effectief is gebleken bij het behandelen van wonden bij mijn dieren. De opleiding heeft mijn vertrouwen vergroot in het kunnen handelen bij noodsituaties, wat essentieel is voor het welzijn van mijn dieren.”
Hoe heb je de rest van onze opleiding ervaren? En welke meerwaarde heeft Paard & BHV volgens jou, ten opzichte van andere BHV cursus(sen) die je in het verleden wellicht gevolgd hebt?
“Ik heb de rest van de Paard & BHV opleiding ook als zeer positief ervaren. In het verleden heb ik mijn BHV-cursus in Den Bosch gevolgd, waar ik samen met mensen zat die voornamelijk in de industrie werken. Daar merkte ik dat veel deelnemers gestuurd waren door hun werkgever en weinig intrinsieke motivatie hadden om de cursus te volgen.
Bij jullie opleiding was dat compleet anders. De deelnemers waren duidelijk gedreven en betrokken, wat zorgde voor een leerzame en stimulerende omgeving. De focus op paardgerelateerde situaties gaf een duidelijke meerwaarde ten opzichte van andere BHV-cursussen die ik eerder heb gevolgd. De praktische oefeningen en de specifieke kennis die werd overgedragen, sluiten veel beter aan bij de behoeften in mijn werk met paarden. Hierdoor voel ik me nu beter voorbereid en zelfverzekerd in noodsituaties die specifiek betrekking hebben op paarden.”
We weten dat we een sterke BHV-opleider zijn met écht de focus op paarden en paardenstallen. Op welke punten zouden wij ons nog meer kunnen verbeteren? Of welke onderwerpen en/of praktijksituaties zou je graag in de toekomst extra toegelicht willen hebben, hetzij vanuit VPCN?
“Specifieke ongevallen die tijdens coachingsessies kunnen voorkomen. Situaties zoals een schop van een paard, een beet, of een paard dat per ongeluk op je voet gaat staan, zijn realistische scenario’s die regelmatig kunnen voorkomen. Het zou nuttig zijn om deze onderwerpen nog verder toe te lichten en praktisch te behandelen tijdens de trainingen.”
Dank voor het leuke gesprek Remy, en de gastvrijheid op jouw locatie. Je hebt naast de andere dieren ook ontzettend leuke mini-ezeltjes staan. Die tip geven we onze paardenliefhebbers ook mee! Een keer knuffelen en je wilt ze ook voor thuis! Bij ons staan ze nu op de wishlist…