Over Paard & BHV

Paard & BHV verzorgt specifieke EHBO & BHV opleidingen toegepast op de paardenhouderij & -sport.

De instructeurs van Paard & BHV zijn in het dagelijks leven werkzaam bij de ambulancedienst & brandweer. Gezamenlijk delen zij meerdere passies: paarden & hulpverlening. Met hun jarenlange ervaring bereiden ze jou als cursist voor op een rol als hulpverlener. Tijdens de cursussen proberen we jou als cursist zoveel mogelijk tips and tricks mee te geven die je meteen kunt toepassen in de praktijk.

Kies je voor een opleiding bij Paard & BHV, dan kies je voor ervaren instructeurs die stuk voor stuk actief zijn in de paardensport en, net als jou, weten dat de paardenhouderij geen ideale situatie is bij onverwachte calamiteiten! Tijdens nagebootste praktijksituaties leer je hoe je kunt handelen en wanneer je professionele hulpdiensten moet alarmeren. Want weet jij hoe je tijdens een noodsituatie een complete paardenstal moet evacueren?

Aantal incidenten binnen de paardensport:

72%
Val van paard
1600
Ziekenhuis opnames
3%
Brand in paardenstal
8.8%
Paard te water
Gebaseerd op onderzoek onder 340.000 paardensport beoefenaars, ruim 1180 paardenstallen en jaarcijfers vanuit de professionele hulpdiensten.
Paardrijden is in Nederland een populaire bezigheid. Helaas vinden er jaarlijks zo’n 65.000 incidenten met paarden plaats waarbij letsel ontstaat. In ruim 30.000 gevallen zijn de verwondingen zo erg dat een arts of ziekenhuis wordt bezocht. 1600 incidenten leiden zelfs tot een ziekenhuisopname. Het ervaringsniveau van de ruiter is niet gerelateerd aan het risico op letsel. In alle studies was een val van een paard de belangrijkste oorzaak van het letsel. Jaarlijks overlijden in Nederland 29 personen als gevolg van een paard gerelateerd incident.

In de periode tussen 2012 en 2020 waren er jaarlijks gemiddeld 37 stalbranden, waarvan 17 met dierlijke slachtoffers. De volgen van een stalbrand zijn vaak desastreus voor paarden in de stal en zeer ingrijpend voor stalhouders. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat momenteel 90 tot 95 procent van de stallen geen of onvoldoende toereikende vluchtplannen heeft voor paarden. Stro en hooi zijn zeer brandbare materialen. Eén vonk kan binnen 3 minuten voor een enorme vlammenzee zorgen. Een goed getrainde BHV organisatie en een actueel evacuatieplan zijn absoluut noodzakelijk en mogelijk zelfs levensreddend binnen de paardenhouderij en -sport. Met Paard & BHV maakt u de eerste stap naar een adequate BHV organisatie en het vergroten van uw kennis over brandveiligheid op stal.

BHV opleidingen:

Onder leiding van onze instructeurs stap jij in de rol van bedrijfshulpverlener waarin je actief aan de slag gaat met verschillende scenario’s. Op het ene moment voer je levensreddende handelingen uit, op het andere moment blus jij kleine beginnende brandjes. In groepsverband zet je via een tabletop oefening een volledige ontruiming van de paardenstal in gang. Om de belevenis tijdens praktijksimulaties te versterken, maken wij gebruik van een professioneel lotusslachtoffer. We kijken hoe we zo effectief mogelijk gebruik kunnen maken van de trainingslocatie en simuleren realistische praktijksituaties op een leuke, interactieve manier. Geen enkele cursus is bij ons hetzelfde! Het certificaat Basis bedrijfshulpverlener haal je binnen 1 dag bij Paard & BHV.

Kosten            Paard & BHV – Basiscursus € 145,00 per persoon, incl. 21% BTW
                       Paard & BHV – Herhalingscursus € 129,00 per persoon, incl. 21% btw

EHBO opleidingen:

Geen EHBO voor paarden, maar wél EHBO voor mensen. Onze instructeurs bieden jou een gedegen en brede EHBO opleiding waarin verder wordt gegaan dan enkel levensreddende handelingen. Een paard dat op de tenen stapt kennen we allemaal. Maar hoe reageer jij als het echt mis gaat? Een val van het paard met letsel tot gevolg, of een trap van een paard dat enthousiast de wei in rent, of juist uithaalt naar een ander paard. Voorkomen kunnen we het niet, maar een goede bedrijfsorganisatie wel! Voor manege’s en paardensportcentra organiseren wij regelmatig EHBO workshops van 1 dag. Vanaf 6 personen kunnen wij deze workshops op locatie verzorgen. Ook voor erkende certificeringen zoals Het Oranje Kruis bent u bij ons aan het juiste adres. Informeer ons voor de mogelijkheden!

Kosten            Paard & BHV – EHBO workshop € 95,00 per persoon, incl. 21% BTW

Onder begeleiding van de instructeurs van Paard & BHV leer jij hoe je moet handelen bij onverwachte calamiteiten in en rond de stal.

Variërend van een klap in de buik, een val van het paard, een vinger tussen het trailerdeurtje, het blussen van kleine beginnende brandjes, tot een volledige ontruiming en melding naar professionele hulpdiensten. Uiteraard ontbreekt het gedeelte levensreddend handelen, door middel van reanimatie en AED, tijdens deze opleiding niet. Om de belevenis tijdens praktijksimulaties te versterken, maken wij gebruik van een professioneel lotusslachtoffer en soms rookmachines met licht effecten. Realistischer kunnen we niet maken!

Tijdens onze opleidingen sta je er nooit alleen voor. Sommige personen vinden het super gaaf en duiken op een incident af! Andere cursisten vinden het best wel spannend en durven (nog) niet zo goed. Geen probleem! Door onze interactieve benadering stellen wij iedereen in staat om op zijn eigen comfortabele manier te leren. Onze dagen zijn zeker niet saai en met wat humor maken we de dag zeker compleet. Heb jij besloten dat je je gaat aanmelden voor een opleiding bij Paard & BHV? Leuk! De lesdagen zijn van 09.30 – 16.00 uur. Je hoeft geen voorbereidingen te treffen voor aanvang van onze cursus. Op basis van de door jou getoonde competenties tijdens de cursus, ontvang je na afloop het persoonsgebonden certificaat Basis bedrijfshulpverlener.