Gea, jij bent een bekend gezicht van EFO paardenverzekeringen en je bent behoorlijk actief op social media onder de naam EFO_verzekerdmetgea. Je hebt meerdere vlogs en video’s opgenomen waarin je paarden verzekeringen bespreekbaar maakt en meer duidelijkheid en begrip weet te vormen over ‘’voor ons’’ theoretische verzekeringszaken.
Kun jij iets over jezelf vertellen qua achtergrond en hoe je in de paarden verzekeringen terecht bent gekomen?
“Jazeker, mijn achtergrond is echt paard, paard en nog eens paard. Pas later heb ik mij verdiept in schadeverzekeringen. Ik ben altijd bezig geweest met paarden en heb daar dus ook mijn opleidingen in gedaan. Na veel lesgeven en mij verdiepen in de fysiologie van het paard, wilde ik wel ‘in de paarden’ blijven werken, maar op een andere manier. Bij EFO ben ik toch dagelijks met paarden én hun gezondheid. Schadeverzekeringen in combinatie met voorlichting geven aan mensen is voor mij een ideale combinatie. Natuurlijk horen hier ook weer nieuwe opleidingen bij, en zo blijf je zelf ook ontwikkelen.”
Wat is jouw persoonlijke drijfveer bij de informatie voorlichting die jij geeft aan paardenhouders en/of eigenaren?
“Voor mij is het belangrijk dat de eigenaar van het paard een verzekering heeft die écht bij hun paard past en hun situatie. Een veulen loopt bijvoorbeeld een ander risico dan een fokmerrie of sportpaard. Wat EFO ook onderscheidt, is dat wij een onderlinge verzekeraar zijn en dus geen winstoogmerk hebben. Je wordt lid van EFO wanneer je je paard bij ons verzekerd.”
Ik heb jou horen vertellen dat paarden van klanten op pensionstallen niet automatisch verzekerd zijn via de verzekering van de stalhouder. Sterker nog, deze paarden zijn zelfs vaak onverzekerd! Hoe zit dit en welk advies geef jij hierin?
“Ja dat klopt. Je kan in situatie komen dat jouw paard gewond raakt, ziek wordt of erger. Ik raad paardeneigenaren die hun paard onderbrengen bij een pensionstal ten zeerste aan om hun paard te verzekeren tegen brand én andere schade (overlijden of ziektekosten bv). In een pensionstal overeenkomst wordt eventuele schade aan het paard van de pensionklant beperkt gedekt of helemaal niet. Zorg er dus zelf voor dat jouw paard verzekerd is! Er zijn steeds meer pensionstallen die van hun klanten verlangen dat zij hun paard verzekerd op de stal hebben staan. Dit voorkomt nare verrassingen voor zowel eigenaar als stalhouder.”
Als paarden door blijvend letsel arbeidsongeschikt raken en uit de sport worden gehaald, dan denken veel eigenaren dat zij afscheid moeten nemen van hun paard. Is dat zo?
“Als eigenaar van het paard bepaal jij altijd wat er met jouw paard gebeurd. Heeft jouw paard bijvoorbeeld nog een prima kwaliteit van leven als weidemaatje of fokmerrie? Dan kan je jouw paard houden, hiervoor sluit je dan een overeenkomst af met de verzekering waarin je onder andere verklaart dat je wel goed voor het paard blijft zorgen en hem niet zomaar doorverkoopt.”
We vinden het super tof dat jullie recent onze PREMIUM verbandkoffer Paard aanbieden aan paardenhouders met >8 paarden in combinatie met een zakelijke verzekering. Wat betekend deze gift voor jullie en welke gedachte zit er achter?
“Wij willen altijd meedenken en iets voor onze leden doen. Met meerdere paarden loop je ook meer risico op ongelukken en ziektes helaas. Op veel stallen is er wel een ‘medicijnkast’, maar het is heel verstandig om op meerdere plekken op stal snel toegang te hebben tot medische hulpmiddelen. Bovendien is de koffer ook mee te nemen wanneer je met de paarden op transport gaat. Daar gebeuren helaas ook vaak ongevallen.”
Je hebt recent zelf ook meegedaan met onze Paard & BHV EXTRA opleiding, hierin zat ook de extra module Paarden EHBO. Hoe heb je dit onderdeel ervaren? En vanuit de praktijk die jij als inspecteur bij ongevallen met paarden tegenkomt?
“Als eigenaar zul je heel vaak als eerste erachter komen dat je paard zich niet lekker voelt, of een wond heeft opgelopen. Dan is het erg fijn als je in deze gevallen meteen al iets voor jouw paard kan betekenen, maar ook weet wanneer je de dierenarts moet inschakelen. Ik zie in de praktijk dat mensen te laat de dierenarts bellen bij koliek symptomen, of op het eerste oog kleine wondjes onderschatten. Andersom gebeurt het ook, voor een oppervlakkige schaafplek hoeft de dierenarts meestal niet te komen en kan je prima jouw paard helpen met een voorspoedig herstel.”
Hoe heb je de rest van onze opleiding ervaren? En wat was er voor jou anders bij onze Paard & BHV opleiding, ten opzichte van andere BHV cursus(sen) die je in het verleden wellicht gevolgd hebt?
“Ik heb eerder reguliere BHV cursussen gevolgd inderdaad. Natuurlijk ook leerzaam en zinvol, maar de vertaalslag naar specifiek de hippische sector is heel waardevol. In de omgang met paarden, lessen waar wel eens iemand van een paard valt, een geblesseerde ruiter, een loslopend paard etc. Je loopt toch tegen andere risico’s en letsels aan, dan wanneer je in een magazijn werkt bijvoorbeeld. Maar ook het ontruimen van een bedrijf waar paarden staan, dat vergt ook weer een heel andere benadering dan een kantoorpand ontruimen!”
We weten dat we een sterke BHV-opleider zijn met écht de focus op paarden en paardenstallen. Op welke punten zouden wij ons nog meer kunnen verbeteren? Of welke onderwerpen en/of praktijksituaties zou je graag in de toekomst extra toegelicht willen hebben, hetzij vanuit de EFO?
“Ik merk dat mensen hebben echt behoefte aan voorlichting en informatie. Vanuit mijn perspectief kan het onderdeel paarden EHBO niet uitgebreid genoeg zijn uiteraard! Daarbij blijf ik benadrukken dat je met een ziektekostenverzekering voor je paard verzekerd bent tegen onvoorziene kosten, en dat ‘kosten besparen’ dus geen reden is om de dierenarts niet te laten komen voor dat toch net iets te diepe wondje…!”
Dank voor je tijd, Gea. Wij vonden dit een super leuk en enthousiast interview. Het is inspirerend om te zien hoe jij en de EFO inspelen op de communicatie en het bereik van mensen die past bij deze moderne tijd. We hebben afgesproken dat we contact met elkaar houden en wellicht in de toekomst een EFO-dag organiseren voor klanten die meer willen weten over hulpverlening aan paarden en op paardenstallen. Aangevuld met handige weetjes vanuit de EFO voor haar leden!